Tips: goed omgaan met mensen met dementie in tijden van corona!

De uitbraak van corona heeft een grote invloed op onze samenleving en bij ons allemaal heeft het directe  invloed op het dagelijks leven. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten we onze sociale contacten drastisch inperken. Om vooral kwetsbare mensen extra te beschermen verzoekt de overheid ons dringend om bezoek aan ouderen en kwetsbare personen te beperken. Maar daarnaast is er óók het nadrukkelijke verzoek om vooral goed op elkaar te passen!

Wat kun jij op dit moment doen voor iemand met dementie?

Veel mensen met dementie (en hun naaste/mantelzorger) zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kun jij doen voor je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie?

Een aantal tips

 • Bellen:
  Bel je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie wat vaker. Zet een telefooncirkel op met familie of vrienden. Zo ontvangt iemand met dementie regelmatig een belletje.
 • Boodschappen:
  Bied aan om boodschappen te doen. Wees proactief en bedenk zelf wat écht nodig is als iemand dat zelf niet meer kan bedenken; brood, zuivel, groenten. Geef aan wanneer je de boodschappen langsbrengt en leg in eenvoudige taal uit waarom je niet binnen kan komen en geen handen schudt.
 • Post versturen:
  - Stuur een vrolijk kaartje (eventueel met foto’s van jezelf of je gezin erop) met lieve groet.
  - Je kunt natuurlijk gewoon zelf een kaartje op de bus doen maar het kan ook bijvoorbeeld via www.omapost.nl. Op www.greetz.nl kun je ook een muzikale kaart laten bezorgen!
  - Of misschien willen de kinderen een tekening maken die je op kunt sturen?
  - Laat op de kaart ook je telefoonnummer achter als je bereikbaar bent als er hulp is gewenst.
Skip to content