E-mail Facebook LinkedIn Google+ YouTubeHKZ
3 juni 2016

Het inspirerende verhaal van miMakker Cato

Een verhaal over contact vanuit emoties, met of zonder woorden.

Cato loopt een huiskamer van Kleinschalig Wonen in de Eikelaar binnen. Een bewoonster herkent haar gelijk en er verschijnt een grote lach op haar gezicht. Ze knuffelt Cato en maakt grapjes met haar, samen hebben ze de grootste lol. Vervolgens dansen ze en zingen ze samen liedjes van vroeger. Dan pakt de bewoonster een stoel voor Cato, zodat ze kan gaan zitten. Cato weet niet hoe ze moet gaan zitten en de bewoonster legt haar uit hoe ze dit het beste kan doen. Ook medebewoonsters mengen zich in het gesprek en willen helpen. Als Cato zit, zegt de bewoonster: ‘’Zie je wel dat je het kan!’’’

miMakker

Cato is een miMakkerclown. Een miMakker wordt opgeleid om contact te maken met mensen met dementie en met mensen met een verstandelijke beperking. De miMakker gaat mee in de beleving. Dit kan een lach zijn, maar ook verdriet of boosheid.  

Angelique Konijn werkt als miMakker Cato en komt bijna wekelijks bij ‘t Heem. Ze zocht werk waar ze blij van werd, waar haar hart een sprongetje van maakte en waar ze passie in kon leggen en ook in kon ervaren. "Tijdens de opleiding bij stichting miMakkus in 2009 werd ik zo geraakt dat ik er zeker van was dit ik dit wilde doen. Kenmerkend voor de miMakker is dat hij of zij altijd de regie aan de bewoner geeft en vanuit rust en respect contact maakt. Een miMakker beweegt mee met de bewoner, zowel qua emoties, beleving en impulsen".

Contact

Met sommige bewoners heeft miMakker Cato alleen non-verbaal contact, dan voelt ze via de lichaamshouding of ze dichtbij mag komen of niet. Bewoners met dementie hebben vaak een eigen taal (jabberen) of hebben geen taal meer. Jabberen is het spreken in klanken zonder vaste betekenis. miMakkers zijn er op getraind om deze taal te spreken en luisteren naar de emoties van de woorden. Als miMakker gaat Angelique op zoek naar een bepaalde emotie, zodat ze contact kan maken met de bewoner. De rode neus van de miMakker roept bij dementerenden een bepaalde ‘herkenning op’, het sleutelwoord voor contact.

Mooie momenten

Het is bijzonder om te zien hoe de bewoners reageren op Cato. Ze heeft voor elke bewoner een eigen manier van benaderen en hierdoor ontstaan mooie momenten.

Een bewoonster zit in haar stoel met gesloten ogen en haar hoofd naar beneden gebogen. Cato begint zacht te neuriën en te zingen en dit wordt zichtbaar opgemerkt door de bewoonster. Haar houding verandert en ze opent haar ogen. De bewoonster voelt aan de handen van Cato en samen kijken ze naar de vingers. Als ze een tijdje bezig zijn legt Cato een hand op de schouder van de bewoonster en ook hier reageert de bewoonster op. De bewoonster lacht diverse keren wat ook wordt opgemerkt door een medewerkster die diep onder de indruk is van hetgeen ze ziet. Mevrouw maakt klanken en Cato reageert ook met klanken. Mede hierdoor delen zij een moment samen, waarbij geen taal nodig is.

miMakker Cato is sinds december 2011 2 à 3 keer per maand op dinsdagochtend aanwezig in de Eikelaar bij Kleinschalig wonen.

Wilt u meer weten over de miMakker of over Kleinschalig Wonen? Zie de informatie op deze website. Heeft u daarna nog vragen? Neem contact op met Pieter van der Hoek, locatiemanager via 013 – 522 9600 of eikelaar@t-heem.nl.