E-mail Facebook LinkedIn Google+ YouTubeHKZ
27 oktober 2017

Gebruik je intuïtie!

Thema-avond over intuïtie en dementie op woensdag 15 november in den Domp, Haaren

Toen haar moeder alzheimer kreeg, wilde Evelien Pullens in contact blijven met haar moeder. Natuurlijk is de confrontatie met dementie bij een dierbare hard en pijnlijk. Maar naast het verdriet en het gemis (dat er natuurlijk ook mag zijn), ontdekte Evelien dat het loont om op een andere manier te kijken. Ze maakte op een ander niveau contact (de vierde, onzichtbare dimensie) en ontdekte dat dit inzichten, liefde en vertrouwen opleverde, plus een blijvend contact met haar moeder. Dit inspireerde haar tot het schrijven van het boek "de vierde dementie".

Onderliggende boodschap

In Nederland leven naar schatting zo’n 270.000 mensen met dementie. Dat aantal zal alleen maar stijgen in de komende jaren. De gemeente Haaren kende in 2015 220 mensen met dementie. De verwachting voor de komende jaren is als volgt:

- in 2020: 369

- in 2030: 599

- in 2040: 842

Dat vraagt steeds meer om nieuwe manieren van kijken naar deze ziekte, alsook manieren van omgang met dierbaren die aan de ziekte lijden. In 'de vierde dementie' laat Evelien Pullens met persoonlijke voorbeelden en voorbeelden uit haar praktijk zien hoe je de onderliggende boodschap kunt ontdekken, ook als een gesprek moeilijk is. In haar intuïtieve benadering van dementie legt ze de mogelijkheden en positieve invloed van een andere omgang met dementie bloot.

Met dementie gaat je geheugen achteruit. Maar je intuïtie wordt juist sterker! Mensen met dementie voelen vaak haarfijn aan wat anderen voelen en willen. Daar kun je gebruik van maken door ook zelf, als familielid of mantelzorger, je intuïtie te gebruiken. Luister naar de onderliggende boodschap, zeker als woorden niet meer toereikend zijn. We lopen allemaal tegen frustrerende situaties aan, je hebt alles al geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Een andere manier van kijken en benaderen kan verrassende inzichten geven en soms zelfs oplossingen.

Thema-avond

Voor de 4e keer dit jaar organiseert de werkgroep DVG [Dementie Vriendelijke Gemeente (of Gemeenschap)] Haaren een thema-avond voor iedereen die meer wil weten over 'de wereld van mensen met dementie'. Het kan haast niet anders of ieder van ons kent iemand – van erg nabij – die deze ziekte heeft. Maar hoe ga je met zo iemand om? Wat moet je beslist wel en wat beslist niet doen?

Op 15 november zal Evelien Pullens vertellen over haar boek en visie en je ook zelf iets laten ervaren in haar lezing. Evelien heeft zelf een moeder met Alzheimer. Als dochter en als leraar en begeleider intuïtieve ontwikkeling doet ze veel ervaringen op met deze ziekte, zowel bij haar eigen moeder als in haar praktijk.

Deze thema-avond vindt plaats in den Domp te Haaren op woensdag 15 november. Inloop vanaf 19 uur. Aanvang 19.30 uur, einde om 21.30 uur. Je bent van harte welkom en de toegang is gratis.

Werkgroep Dementievriendelijke gemeente (DVG) Haaren bestaat uit vrijwilligers en zorgprofessionals uit de vier kernen van de gemeente en wordt ondersteund door de gemeente. In een dementievriendelijke gemeente of gemeenschap is aandacht voor de situatie waarin mensen met dementie én hun mantelzorgers verkeren. Inwoners en lokale partijen werken samen aan allerlei initiatieven die de levenskwaliteit van deze groep kwetsbare mensen vergroot. Informatie over Werkgroep DVG bij Ineke Matheeuwsen (tel. 06 - 8369 2717) of via dvghaaren@gmail.com.