Mensen met dementie kunnen nog leren

Mensen met dementie kunnen nog dingen aan- en afleren. Dit geldt zowel voor mensen met beginnende dementie, als mensen met meer gevorderde dementie. Er is een boek waarin de werking van dit lerend vermogen wordt uitgelegd, en waarin ook de prachtige resultaten te lezen zijn.

Meer informatie over dit boek vindt u op de website (OP)nieuw geleerd, oud gedaan.

Op deze website treft u ook tientallen filmpjes waarin  deskundigen, mensen met dementie en hun begeleiders laten zien hoe het lerend vermogen werkt en wat het effect kan zijn.

Leren werkt bij mensen met dementie anders dan bij mensen zonder dementie. Leervormen die goed werken bij mensen met dementie, zijn leervormen, waarbij niet of maar in beperkte mate gebruik gemaakt wordt van het geheugen. We noemen dit ook wel onbewuste of automatische leervormen. In het boek en in de filmpjes worden vier verschillende goed werkende leervormen bij dementie uitgelegd.

Door de coronacrisis mochten ouderen tijdelijk geen bezoek ontvangen. Beeldbellen heeft echter voor hen veel toegevoegde waarde. Speciaal voor de Coranacrisis schreef DAZ een instructie hoe ouderen in verpleeghuizen en thuis dit kunnen leren. In aanvulling op de instructie voor zorgverleners, is er ook een handreiking voor familieleden. Wat moeten zij juist wel en niet doen als ze beeldbellen met iemand in het verpleeghuis. Succes!
Skip to content